vineri, 2 decembrie 2011

Magia hartiei - Tehnica Origami (1)

Origami reprezinta arta japoneza de pliere a hartiei in diferite modele reprezentand creaturi vii, obiecte sau forme decorative abstracte.

Etimologic, cuvantul origami, de origine japoneza este format din “Ori” care are sensul de “a indoi” si “kami” cu sensul de “hartie”. In acest fel a rezultat denumirea de “Origami

Cu toate acestea, tehnica origami nu a luat nastere in Japonia. Totul a inceput in China, in secolul I sau II, raspandindu-se in Japonia abia in secolul al VI - lea

In Japonia secolului al VI-lea hârtia era un material rar și prețios, astfel plierea hârtiei a fost practicată la început doar de către familiile nobiliare.

Cu timpul metodele de fabricare a hartiei sau simplificat si hartia a devenit mai putin costisitoare. Origami a devenit astfel o arta populara pentru toata lumea, indiferent daca acestia erau saraci sau bogati.

Cu toate acestea japonezii au fost tot timpul atenti sa nu iroseasca nimic.Ei salvau si cele mai mici resturi de hartie pe care le foloseau in crearea de mici modele origami.

Timp de secole nu au existat instructiuni scrise pentru plierea hartiei, metoda fiind transmisa din generatie in generatie pe cale orala.

In 1797 a fost publicat primul manual de origami având titlul “Secretul celor 1000 de cocori”. Aceasta carte continea primul set de instructiuni despre cum se poate realiza un cocor origami.

Cocorul era considerat o pasare sacra in Japonia. Conform unei credințe populare nipone, cel care reușește să plieze o mie de cocori din hârtie, va primi drept răsplată din partea zeilor împlinirea unei dorințe.

Începând cu această dată vor apărea și alte manuale care, datorită faptului că nu se adresau numai amuzamentului copiilor, ci și cultivării spiritului frumosului la adulți, conțineau modele de origami dificile, care necesitau urmărirea unui număr mare de pași în realizarea figurinelor.

Cu toate acestea, mulți inventatori de noi forme în arta plierii hârtiei au rămas necunoscuți până astăzi.

În anul 1845 a fost publicată o colecție de figurine origami intitulată “Kan no modo” (“Fereastră către miezul iernii”). Manualul a introdus modelul realizarii din hartie a unei broaste, foarte cunoscut si astazi.

Arta origami a fost introdusă în Europa în secolul al XII-lea, primind cu timpul o formă distinctă de cea tradițională japoneză. Dar, la început, această artă nu a fost primită cu același entuziasm cu care au îmbrățișat-o japonezii.

Și în Spania a existat o formă a artei plierii hârtiei. În timpul invaziei arabe din secolul al VIII-lea, maurii au adus secretul fabricării hârtiei în Spania. Musulmani fiind, religia le interzicea maurilor crearea de simboluri religioase. Dar, aceștia au folosit plierea hârtiei în studierea geometriei și astronomiei. După ce maurii au fost alungați din Spania, în anul 1492, tradiția plierii hârtiei a supraviețuit. În timpul Inchiziției, spaniolii au realizat mai mult decât forme geometrice din hârtie, ei punând bazele unei arte numite papiroflexia, artă populară în Spania și Argentina chiar și în zilele noastre

Azi, maeștrii origami pot fi găsiți în multe țări, iar noile tehnici și modele pe care aceștia le inventează stau la baza unor modele origami remarcabile

Arta modernă a plierii hârtiei își datorează existența lui Akira Yoshizawa, cel mai influent și prolific artist japonez de origami al secolului al XX-lea. Începând cu anii ’30, Akira Yoshizawa a creat sute de modele inspirate din viața de zi cu zi. El, împreună cu americanul Sam Randlett, sunt creatorii sistemului de învățare a artei origami bazat pe simboluri convenționale și scheme din linii continue, întrerupte și săgeți.


Origami nu este insa singura tehnica care presupune lucrul cu hartia. Pe viitor vom discuta si despre alte tehnici prin care putem transforma hartia in lucruri minunate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu